Nieuws/Binnenland
872313
Binnenland

Op water en poeder

Met kerst wordt kosten noch moeite gespaard om iets lekkers op tafel te zetten. Is het mogelijk om te leven op een poeder waarin alle noodzakelijke voedingsstoffen zitten?

Eten wordt vaak gekoppeld aan emotie, zeker tijdens de feestdagen. Maar wie die binding niet heeft, zou in theorie kunnen overleven op 'astronautenvoedsel'. De shakes waarin alle noodzakelijke voedingstoffen zitten, worden in laboratoria wereldwijd steeds verder verbeterd.

Volgens Patricia Schutte van het Nederlandse Voedingscentrum is het dan wel absoluut noodzakelijk dat alle ingrediënten in het concentraat aanwezig zijn. "Vloeibaar voedsel bestaat al langer, bijvoorbeeld in de medische wereld. In zulke preparaten zitten, als het goed is, alle benodigde vitaminen en vezels om de spijsvertering actief te houden."

De schoen wringt volgens Schutte bij 'sociale inpasbaarheid'. "Bijvoorbeeld tijdens kerst, als de hele familie aan het feestmaal zit en jij in de keuken een shake maakt." Ook is eten volgens het Voedingscentrum veel meer dan slechts voedingsstoffen binnenkrijgen. Schutte: "Het is een beleving. Zo is de structuur van brood heel anders dan die van vlees. Dat zijn waarschijnlijk redenen waarom de groep gebruikers relatief klein is."

Producent Joey van Koningsbruggen van het shakepoeder Joylent kan echter de nodige voordelen opnoemen. "Het is een nieuwe manier van eten voor wie geen tijd heeft om boodschappen te doen en te koken of voor degenen die daar gewoon niets mee hebben. Je neemt een zak poeder en wat water. Even mengen, schudden en binnen een minuut is je voedzame maaltijd klaar."

De belangstelling voor astronautenvoedsel neemt toe. Joylent verstuurt deze maand 50.000 maaltijden naar 29 landen. "Elke maand zien we een verdubbeling van de bestellingen."

Gaan shakes onze huidige manier van eten vervangen? Het Voedingscentrum denkt van niet en zelfs Van Koningsbrugge is die mening toegedaan: "Maar een shake zal wel voor steeds meer mensen een onderdeel worden van de eetgewoonte."