Nieuws/Binnenland
872319
Binnenland

Minder regels bij zelf bouwen van een huis

Mensen die graag zelf een huis willen bouwen, krijgen daarvoor meer vrijheid. Minister Stef Blok (Wonen) vereenvoudigt de eisen. Er gaan ook minder regels gelden voor studentenwoningen. De versoepeling gaat volgend jaar juli in.

De eisen voor trappen, de hoogte van plafonds en de omvang van badkamer en toilet worden versoepeld. Drie gemeenten hebben daar de afgelopen tijd al mee geëxperimenteerd en dat is Blok goed bevallen.

Het bouwen van nieuwe studentenwoningen wordt aantrekkelijker voor investeerders. Een balkon en een fietsenhok zijn niet langer verplicht. Een studentenwoning mag bovendien kleiner zijn dan tot nog toe. De eis voor de minimale oppervlakte gaat van 18 naar 15 vierkante meter.

Elders scherpt Blok de eisen juist aan, in het voordeel van gehandicapten. De hoofdingang van nieuwe gebouwen met een publieksfunctie moet altijd toegankelijk zijn voor iemand in een rolstoel. In zo'n gebouw moet 80 procent toegankelijk zijn voor rolstoelers, voor winkels geldt een minimum van 60 procent. Waar deze eisen technisch niet mogelijk zijn, zoals in een voetbalstadion of bioscoop, blijft de huidige eis van 40 procent gelden.