Nieuws/Buitenland
872323
Buitenland

Pakistan heeft 500 executies gepland

Pakistan is van plan vijfhonderd terroristen te executeren in de komende twee tot drie weken. Dat heeft de Pakistaanse minister Chaudhry Nisar Ali Khan van Binnenlandse Zaken gezegd, schrijven Pakistaanse media zondag.

De minister deed zondag op een persconferentie in Islamabad uit de doeken wat zijn plannen zijn nu de doodstraf sinds woensdag weer is ingevoerd. Die was in 2008 juist afgeschaft, maar na de bloedige aanslag op een school dinsdag in Peshawar worden gevangenen weer ter dood gebracht. Afgelopen weekend werden al vier terroristen opgehangen en vrijdag werden er twee vermoord.

„Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft deze gevangenen aangewezen voor executie”, zei Nisar over de vijfhonderd geplande executies. „De president heeft hun verzoek voor gratie al afgewezen.”

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft maandag wederom opdracht gegeven door te gaan met het executeren van terroristen. Volgens Sharif is Pakistan vastberaden terrorisme uit te bannen en moet er „geen medelijden zijn met mensen die onschuldige jongeren, burgers en kinderen vermoorden”.

Bij de aanval in Peshawar kwamen zeker 150 mensen om, van wie 130 kinderen. Volgens minister Nisar is de aanslag echter niet de reden dat de doodstraf weer is toegestaan. „De legerleiding had het besluit al voor de Peshawar-tragedie aangekaart bij premier Sharif.”

Nizar zei zich ervan bewust te zijn dat het doden van terroristen kan leiden tot ernstige represailles. „Maar we moeten niet toegeven als we de slachtoffers van Peshawar willen wreken. We zullen deze oorlog winnen.”