Nieuws
872335
Nieuws

Huizenprijzen opnieuw gestegen

De huizenprijzen zijn in november met 2,3 procent gestegen vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

De prijsstijging is iets groter vergeleken met de voorgaande maand oktober. Al meer dan een half jaar zijn de prijzen van koopwoningen hoger dan in de vergelijkbare maand van een jaar eerder.

Het gemiddeld prijsniveau van koopwoningen is nu ongeveer even hoog als in april 2003. Vergeleken met augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, liggen de prijzen nog altijd 19,2 procent lager. Ten opzichte van het dieptepunt in juni vorig jaar lieten koopwoningen een prijsherstel van bijna 3 procent zien.

Vorige week werd al bekend dat er in november 10,6 procent meer huizen zijn verkocht vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. In totaal kregen afgelopen maand 11.696 huizen een nieuwe eigenaar. In de eerste elf maanden van dit jaar werden er 128.246 woningen verkocht, een stijging van 35,5 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode van vorig jaar.

Hypotheken

Nederlandse banken hebben de vraag naar woninghypotheken in het derde kwartaal verder zien stijgen, meldde De Nederlandsche Bank (DNB) maandag. Het is het derde achtereenvolgende kwartaal dat de vraag in de lift zit en de meeste banken verwachten dat deze ontwikkeling zich in het vierde kwartaal voortzet. Zij schrijven de toegenomen vraag naar deze vorm van krediet toe aan het betere vooruitzicht op de woningmarkt en het gegroeide consumentenvertrouwen.

De banken lieten hun criteria voor het verstrekken van een hypotheek in het derde kwartaal ongewijzigd en gaven aan niet van plan te zijn deze voorwaarden in het vierde kwartaal te versoepelen. De laatste keer dat banken per saldo een versoepeling rapporteerden was in het eerste kwartaal van 2008, waarna de kredietcrisis zich aandiende.