Nieuws
872345
Nieuws

Russische banken slachtoffer cyberkraak

Een hackersgroep heeft in iets minder dan twee jaar tijd maar liefst één miljard roebel (ongeveer €14 miljoen) gestolen bij verschillende Oost-Europese banken en betalingsinstellingen. De groep, Anunak genaamd, wist in sommige gevallen zelfs toegang te krijgen tot geldautomaten. Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijven Fox-IT en Group-IB.

De cybercriminelen begonnen telkens met het infecteren van computers van werknemers en werkten vanuit deze positie zich in de netwerken van hun slachtoffers. Hierdoor wisten zij toegang te krijgen tot data, complete e-mailsystemen en zelfs videobeveiligingssystemen in de panden van deze bedrijven. Met dit laatste hielden de hackers het komen en gaan van belangrijke topmensen in de gaten.

Naast het wegsluizen van geld via honderden rekeningen, wisten de hackers ook toegang te krijgen tot de software achter betaalautomaten. Deze konden zij op commando geld laten uitspuwen. Leden van de groep deden dan ook rondes langs deze automaten en vroegen hun 'collega's' om cash te laten verschijnen.

Vooral de laatste zes maanden was de groep actief. In totaal zijn 50 banken, 5 betaelingssystemen en 16 bedrijven getroffen.