Nieuws/Binnenland
872375
Binnenland

NIEUWE BOTEN

Is dit de Tesla op het water?

Tijdens Boot Dusseldorf wordt een nieuwe elektrische sloep gepresenteerd onder de naam Lillebror. De bedenker, de Amsterdamse piloot Christiaan Smulders: "Niet de zoveelste sloep, maar een soort Tesla op het water."

Smulders vond de inspiratie voor zijn Lillebror in Zweden. Maar de boot wordt gebouwd in Fryslân, omdat Smulders daar de benodigde kennis van elektrische aandrijving en jachtbouw vond. De merknaam ‘Lillebror’, Zweeds voor kleine broer, is een eerbetoon aan zijn in 2008 verongelukte broer.

De Lillebror 78 E-Tourer meet 7,8 bij 2,5 m en weegt 1850 kg incl. accu’s. Met een 10 kW motor bereikt hij een maximumsnelheid van 12 km per uur, de rompsnelheid. De voor de actieradius ideale cruisesnelheid ligt rond 8 km per uur. Bij die snelheid kan minstens 8 uur worden gevaren zonder bijladen.

In de motorisering van de Lillebror E-tourer zit veel denkwerk van verkeersvlieger Smulders, bijvoorbeeld met betrekking tot het accupakket. Dat moest zo klein en krachtig mogelijk zijn. Daarvoor kwam hij terecht bij uitvinder Sebastiaan Strampel uit Blesdijke.

Volgens productontwikkelaar Strampel is elektrisch varen mede door subsidies van de provincie Fryslân volwassen geworden en verlost van het suffe imago. De jachtbouw heeft met toepassing van E-boat Power Packs meer ontwerpmogelijkheden dan bij plaatsing van conventionele diesel- en benzinemotoren. Bovendien valt door onze seriematige productie van powerpacks de investering in elektroaandrijving niet meer hoger uit dan bij installatie van conventionele schroefasaandrijving. Bovendien is elektroaandrijving onderhoudsarmer en goedkoper, naast voordelen als stilte, comfort en bedieningsgemak.”

Smulders: “Bij het ontwerp van mijn boot stond ik voor de keuze van een snel of langzaam onderwaterschip. Ik zou ook extra power in mijn E-Tourer kunnen plaatsen, maar een sterkere motor vergt ook een aanzienlijk duurder accupakket én een vaarbewijs als de snelheid boven de 20 km per uur komt. Omdat je in Nederland binnendijks vrijwel nergens hard mag varen, de meeste mensen het liefst toeren door natuurgebieden en mooie plaatsen, heb ik eerst voor een toerversie gekozen. Maar de komst van een Lillebror E-speedboat sluit ik niet uit.”