Nieuws
872400
Nieuws

Dalende roebel jaagt rijke Russen de Noordzee over

Russische oligarchen ontvluchten hun moederland. Het Verenigd Koninkrijk zag dit jaar veel meer Russische miljonairs komen dan voorgaande jaren.

Investeerders die tussen de 1 miljoen en 10 miljoen pond aan Brits schuldpapier kopen, kunnen in het Verenigd Koninkrijk aanspraak maken op een visum.

In de eerste negen maanden van dit jaar maakten maar liefst 162 Russische rijken gebruik van deze regeling. In dezelfde periode in 2013 waren dat er slechts 96. In heel 2013 kregen 118 Russen zo'n speciaal visum. Dat blijkt uit cijfers van het Britse Home Office, meldt de Britse zakenkrant Financial Times.

Redenen om te vluchten zijn er genoeg. Zo zijn er economische sancties tegen Rusland ingesteld en daalt de roebel in waarde.

Strengere eisen

De Britse investeerdersvisa zijn vooral populair bij Russische en Chinese miljonairs. Naar schatting leveren de visa jaarlijks 500 miljoen pond op. De regels zijn vorige maand wel aangescherpt. Zo moeten de rijke nieuwkomers nu minstens 2 miljoen pond aan Brits schuldpapier kopen. Ook mogen ze niet langer een kwart van dat bedrag besteden aan Londens vastgoed.