Nieuws/Buitenland
872408
Buitenland

Kritiek Abbott om vrouwonvriendelijke woorden

De Australische premier Tony Abbott is maandag onder vuur komen te liggen door een vrouwonvriendelijke uitspraak. Hij zei op televisiezender Nine Network dat het afschaffen van de CO2-tax het belangrijkste is dat hij voor vrouwen heeft bereikt in 2014.

In een interview met de Today Show werd Abbott gevraagd wat zijn grootste prestaties waren van afgelopen jaar. Daarop antwoordde de premier, die tevens de minister voor Vrouwenzaken is: „Het is heel belangrijk om het juiste te doen voor families en gezinnen. Zoals velen weten, zijn vrouwen vooral gefocust op de 'huishoudpot' en het terugtrekken van de CO2-tax betekent dat elk gemiddeld gezin 550 Australische dollar (366 euro) overhoudt per jaar.”

Die uitspraak leidde tot een storm van kritiek van Abbotts opponenten, omdat hij een ouderwets beeld van vrouwen zou schetsen. „Het probleem is niet dat Abbott nog in het verleden leeft, maar dat hij wil dat Australië teruggaat naar een tijd waarin mannen grootste dingen bereiken en vrouwen strijken”, reageerde oppositielid Anthony Albanese.

Penny Wong, oppositieleider in de Senaat, zei dat het huidige kabinet van Abbott niet het belang van vrouwen in de Australische samenleving representeert. „Abbott wil een medaille omdat er twee vrouwen in het kabinet zitten. Laat me niet lachen”, aldus Wong.

Het is niet de eerste keer dat Abbott zich niet al te aardig uitlaat over vrouwen. Toen hij nog in de oppositie zat, zei hij ook al een keer dat het intrekken van de CO2-tax vrouwen zou helpen de elektriciteitskosten te verlagen. Die kosten worden al opgedreven door het vele strijken.