Nieuws/Binnenland
872415
Binnenland

Kattenontvoerder zorgt voor veel verdriet

Kattenbezitters uit het Gelderse dorpje Deil moeten het dit jaar met Kerst waarschijnlijk zonder hun geliefde huisdier stellen. In de afgelopen maanden zijn in een straal van honderd meter tien katten verdwenen. Bewoners zijn er van overtuigd dat een kattenhater de dieren heeft ontvoerd.

Estella Bos en Thomas de Kok kunnen er nauwelijks van slapen. Hun kat Wolfje is al ruim twee weken verdwenen en ze hebben geen idee waar hij is. ,,We hebben al op veel plaatsen gezocht. We missen hem verschrikkelijk", aldus de Deilse. Wolfje, een zwart-witte kater, is vermoedelijk slachtoffer geworden van een kattenontvoerder. In enkele weken tijd zijn in een straal van honderd meter tien katten verdwenen. Ook de andere kat van Bos en de Kok, Beertje, is eerder al zoek geweest. Hij werd in oktober in Heukelum, ruim twintig kilometer verderop, teruggevonden. ,,Beertje is wit, maar was helemaal zwart van de viezigheid. Hij zag er verschrikkelijk uit." De Siberische boskat was dagenlang helemaal in de war. Nu mist hij zijn maatje Wolfje. ,,Hij zit de hele dag voor het raam om naar hem uit te kijken." Bos gaat er vanuit dat Wolfje, waar ze ook is gedropt, haar weg naar huis probeert te vinden.

Kattenhater

Andere katten uit de buurt werden gevonden in Zaltbommel, Den Haag en Bladel. Zeker vijf zijn er nog zoek. Eén van de katten die in Zaltbommel werden gevonden, is overleden bij een aanrijding. Ook Regina van Dijk, baasje van Mordred, is haar kat al enkele weken kwijt. ,,Ik mis haar enorm! Ze is zwart en heeft witte klauwtjes, en haar snorharen zijn zwart én wit. Ze zou dus op moeten vallen." De buurtbewoners gaan er vanuit dat er een kattenhater actief is. ,,Anders verdwijnen er niet zoveel in zo'n korte tijd. Bovendien stappen de meesten niet uit nieuwsgierigheid in een vreemde auto", legt Bos uit. De eigenaren hebben veel verdriet van de vermissing van hun katten.

Enkele bewoners hebben aangifte gedaan, anderen gaan dat nog doen. ,,We begrijpen niet dat iemand zoiets doen. Als je last van de dieren hebt, dan zeg je dat toch eerst?", vraagt Bos zich af. Met zoekacties, flyers en oproepen op Facebook hopen de bewoners hun vermiste katten terug te vinden. ,,Ze kunnen overal zitten. Dus iedereen die een verdwaalde kat ziet, kan kijken of die van ons er tussen zit." De dieren staan allemaal vermeld op Amivedi.nl, een site voor verdwenen huisdieren. Bos hoopt dat de dieren voor de Kerst weer terug zijn. ,,Anders ga ik het dit jaar misschien niet vieren."

De politie is een onderzoek gestart naar de kattenverdwijningen.