Nieuws
872422
Nieuws

'Noord-Korea moet schade Sony vergoeden'

De Verenigde Staten hebben geen interesse in het aanbod van Noord-Korea om samen uit te zoeken wie er achter de grootschalige Sony-hack zit. Hoewel Noord-Korea beweert niets met de hack te maken te hebben, blijft de VS het communistische land aanwijzen als schuldige.

De Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad eist dat Noord-Korea „zijn schuld toegeeft en Sony compenseert”, zo zei een woordvoerder zaterdag (lokale tijd) tegen de BBC. Dat is volgens hem de enige manier waarop Noord-Korea kan helpen.

Door de hack heeft Sony de film The Interview, die omgerekend zo'n 36 miljoen euro heeft gekost, voorlopig geschrapt. Het is nog maar de vraag of de film uitkomt. Verder zijn er door de hack filmscripts en interne e-mails uitgelekt.

Verder maakte de regering van Obama zaterdag bekend dat het advies vraagt aan onder andere Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland om gezamenlijk te reageren op Noord-Korea. Daarnaast vragen de Verenigde Staten hulp aan Zuid-Korea, Japan, China en Rusland om Noord-Korea in toom te houden.