Nieuws/Binnenland
872436
Binnenland

Warmte heeft meer voors dan tegens

Uitslag Stelling: Kou met kerst is geen wet

Het komende kerstfeest staat niet in het teken van sneeuw en ijs, maar zal behoorlijk warm zijn. De meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag zitten daar helemaal niet mee. Een warme kerst is fijn, zeggen zij.

Dat afgelopen jaar volgens het KNMI het warmste is sinds 1500 is al evenmin een probleem.

Een van hen ziet al mediterrane toestanden voor zich. "In de winter 15 tot 20 graden, in de zomer 30-35 graden zou ideaal zijn." Dat het altijd warmer zal blijven, vinden de meeste respondenten op de WUZ-nieuwsenquête niet echt verontrustend.

Een aantal stemmers is echter wel somber. "Ik denk dat dit warme winterweer een voorbode is van een niet te voorspellen ramp." Een andere onheilsprediker schetst: "Superstormen en overstromingen en op den duur de stijging van de zeespiegel en dan zijn wij in Nederland echt het haasje."

Of dit jaar echt het warmste was sinds 1500, betwijfelt een groot deel van de stemmers. Een kwart gelooft de bewering van het KNMI zelfs niet eens. De meeste stemmers blijken klimaatsceptisch en vinden niet dat de klimaatverandering komt door menselijk handelen. Velen doen het broeikaseffect af als 'geleuter'.

Bang maken

Sommigen vermoeden dan ook een complot van de 'milieumaffia', die met het bang maken van de burger "bakken met geld verdient aan de opwarmindustrie".

Velen geloven dat wat er nu gebeurt met het weer gewoon een speling is van de natuur. Een deelnemer: "We hebben hier alles gehad; van een tropisch klimaat tot een ijstijd. En de mens wist zich altijd weer aan te passen." Sommigen pleiten er wel voor iets te doen aan vervuiling als de plasticsoep in de oceanen en de luchtvervuiling door uitlaatgassen.

In de Alpenlanden ligt op het moment weinig tot geen sneeuw. Maar dertien procent vindt dat een probleem. Dat er minder mensen zullen gaan wintersporten drijft de reisbranche tot wanhoop. Echter, de gevolgen voor de gehele economie acht driekwart klein.

Positief aan het warme winterweer vinden de stemmers de lagere stookkosten. Een aantal stemmers brengt dit in verband met de hogere accijnzen op benzine, die de minister van Financiën voor 2015 in petto heeft. "Door de lage stookkosten komt er te weinig binnen, en dat geld voor de overheid moet toch ergens vandaan komen", suggereert iemand. De vraag of de overheid genoeg oog heeft voor het veranderende weer, verdeelt de stemmers. "Het kabinet kan beter zorgen voor een warm beleid voor de burgers."

Velen vinden het ook fijn dat het niet glad is buiten, met name ouderen. "Geen huisarrest en niet afhankelijk zijn van anderen", zo roemt een 65-plusser. Een ander vindt het warme winterweer goed voor de gezondheid. "Heerlijk dat de kou wegblijft, daardoor heb ik geen last van mijn reuma." Gevraagd naar de negatieve punten van het huidige weer, noemt een groot aantal de toename van het aantal muggen. De meesten zeggen echter helemaal nergens last van te hebben.

Verreweg de meeste stemmers hebben dezer dagen toch een kerstgevoel. Sommigen vinden het gemopper over het weer van deze dagen 'wel een beetje gezeur'. Een van hen zegt: "Net of het een wetmatigheid is dat het met kerst zou moeten sneeuwen." Een ander grapt: "Anders zingen we toch gewoon: o palmboom?"