Nieuws
872446
Nieuws

Mannen voorgetrokken

 Vrouwen veel minder uitgenodigd voor sollicitaties

Weer afgewezen voor een nieuwe baan? Dat kan ook aan het aantal sollicitatiebrieven liggen dat je hebt geschreven. Als vrouw moet je namelijk drie keer zoveel sollicitatiebrieven versturen als een man wil je evenveel kans maken op een uitnodiging voor een gesprek.

Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Gent en Leuven.

Minder kans

Tijdens het onderzoek werden er ruim 1000 fictieve sollicitatiebrieven verstuurd naar bedrijven. En wat bleek? Wanneer vrouwen solliciteren voor een job op hoog niveau maken ze 33 procent minder kans dan mannen om op gesprek te mogen komen.

Niet alleen krijgen dames tijdens hun carrière te kampen met het  zogenaamde glazen plafond, maar ook met 'kleverige vloeren'. Dat houdt in dat vrouwen minder vaak dan mannen de hoogste posities bekleden –het glazen plafond- en ook pas later dan mannen hun eerste promotie maken.

Nu blijkt dus dat vrouwen al bij de selectie van de brieven te maken krijgen met discriminatie. Ze worden al in de beginfase ongelijk behandeld. Deze achterstand maken ze eigenlijk nooit meer goed.   

---Onzekerheid zit carrière vrouw in de weg---

Startersbaan

Onderzoeker Stijn Baert van de Universiteit Gent , die de 1152 sollicitatiebrieven verstuurde. "Er werden twee brieven verstuurd naar elke vacature. Eentje van een vrouw en eentje van een man. Beide kandidaten hadden vijf jaar ervaring in een startersbaan op het niveau van hun diploma. Verder waren beide brieven, op details en lay-out na, volstrekt gelijkwaardig."

 

---Echtgenoten dragen bij aan het glazen plafond---

Praat mee!

Denken jullie ook dat werkgevers vrouwen al in een vroeg stadium uitsluiten op de arbeidsmarkt? Hebben jullie wel eens gemerkt dat je veel meer moeite moet doen om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek dan mannen? Geloven jullie in het glazen plafond? Worden mannen voorgetrokken op de werkvloer?