Nieuws
872455
Nieuws

DNB eist vertrek financiële topman Delta Lloyd

De Nederlandsche Bank (DNB) eist het vertrek van financieel topman Emiel Roozen van Delta Lloyd. Hij zou de afdekking van het renterisico op verzekeringen onterecht hebben verlaagd.

DNB heeft de verzekeraar een boete opgelegd van €23 miljoen. Die bestaat uit een reprimande van €1,2 miljoen. Daar komt het volgens DNB door Delta Lloyd-onderdeel Leven genoten financiële voordeel van €21,6 miljoen bij.

Die boete en eis tot vertrek meldt het bedrijf zelf. Aanleiding is de in juni 2012 aangebrachte verlaging van de afdekking van het renterisico - vooruitlopend op invoering van de vaste rekenrente - door Delta Lloyd op zijn verzekeringen. Volgens DNB is dat 'onzorgvuldig' gebeurd: Roozen kon weten dat DNB het tarief ging wijzigen.

'Onjuiste aannames'

DNB roept Delta Lloyd op om Roozen uiterlijk per 1 januari 2016 te laten vertrekken. De raad van commissarissen van Delta Lloyd wijst de oproep af en zegt dat de maatregelen zijn gebaseerd op onjuiste aannames en dat deze maatregelen 'disproportioneel' zijn. Het begint een juridische procedure tegen zijn toezichthouder.

Volgens voorzitter Jean Frijns van de raad van commissarissen van de verzekeraar vanochtend op BNR zijn de conclusies niet te rijmen met de feiten. DNB claimt dat Delta Lloyd in strijd met zijn eigen normen heeft gewerkt.

Achter topman

''Wij vinden dat Delta Lloyd heeft gehandeld in lijn met zijn verantwoordelijkheid'', stelde Frijns, die zich nadrukkelijk achter zijn financiële topman schaarde. ''Wij gaan niet lichtzinnig naar de rechter.''

DNB heeft vanwege de verlaging nader onderzoek gedaan naar Roozen en twijfelt aan zijn 'geschiktheid'. Daarom moet hij uiterlijk per 1 januari 2016 weg. DNB zegt niet aan de 'betrouwbaarheid' van Emiel Roozen te twijfelen.

Lees al het nieuws over beleggingen en beursfondsen in de DFT-nieuwsbrief.