Nieuws/Buitenland
872470
Buitenland

El-Sebsi eist overwinning op in Tunesië

De Tunesische presidentskandidaat Beji Caid el-Sebsi heeft zondag de overwinning opgeëist bij de presidentsverkiezingen. Volgens zijn campagneteam blijkt uit de eerste uitslagen dat el-Sebsi een duidelijke voorsprong heeft behaald op zijn rivaal, de huidige president Moncef Marzouki.

Ook in verschillende exitpolls kwam el-Sebsi met een kleine meerderheid als winnaar uit de bus. Hij zou ongeveer 55 procent van alle stemmen hebben gekregen, meldt de BBC.

„Ik draag mijn overwinning op aan de Tunesische martelaren. Ik bedank Marzouki, we moeten nu gaan samenwerken zonder mensen uit te sluiten”, zei Sebsi tegen de Tunesische televisie.

Marzouki weigert zijn nederlaag toe te geven zolang de officiële resultaten nog niet bekend zijn. „Ondanks dat de tegenstander de overwinning opeist, zijn de vooruitzichten positief voor ons. We kijken vooruit,” zei hij tegen zijn aanhang.

De autoriteiten moeten de officiële uitslagen van de stembusgang nog naar buiten brengen. Tunesië ging zondag naar de stembus voor de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. In het land begon bijna vier jaar geleden de zogeheten Arabische lente.

De 69-jarige Marzouki is sinds de val van het bewind van president Ben Ali (2011) aan het bewind. Oppositieleider Sebsi (88) verwijt de zittende president dat hij wordt gesteund door salafisten en jihadisten en noemt hem zelfs extremistisch.