Nieuws/Binnenland
872477
Binnenland

Rookgordijn rond naheffing

Het kabinet trekt een rookgordijn op over de naheffing van 642 miljoen euro die Nederland moet betalen aan de Europese Unie. Hoewel minister Dijsselbloem (Financiën) beloofde ’tot de bodem’ uit te zoeken wat er gebeurd is, weigert de bewindsman correspondentie en andere documenten te verstrekken over de omstreden rekening.

Een verzoek van De Telegraaf op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur is grotendeels geweigerd, zonder motivatie. Slechts negen van de 115 stukken worden openbaar. Het besluit om de lezers van deze krant onwetend te houden, is genomen na overleg met de Europese Commissie. Die ziet in openbaarheid over de besteding van Nederlands belastinggeld „geen publiek belang dat zwaarder weegt dan het besluitvormingsproces” in Brussel.

Het ministerie van Financiën verstrekte enkel een lijst met documenten, en een paar weinig specifieke notities en e-mails. Uit de lijst valt op te maken dat Dijsselbloem direct nadat de naheffing bekend werd, hierover op de hoogte werd gesteld door zijn ambtenaren. Het bericht ging tegelijk naar zes andere ministeries, waaronder dat van premier Rutte. „Maar de Tweede Kamer mag het niet inzien”, klaagt CDA-Kamerlid Omtzigt.

De naheffing kwam pas een week later in het nieuws. Lees meer in De Telegraaf van vandaag