Nieuws/Binnenland
872501
Binnenland

Boetes helpen tegen loos alarm

Torenhoge boetes die wel kunnen oplopen tot 10.000 euro lijken te helpen om het aantal loze meldingen bij de brandweer aan te pakken. Kwamen er in 2013 nog zo’n dikke 51.000 foute alarmeringen binnen, dit jaar daalt dat aantal naar 40.000.

„Geld betalen als sanctie helpt”, zegt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland. „Foute meldingen zijn meestal onnodig en moeten dan ook worden aangepakt. Want wanneer wij uitrukken naar een brand is dat niet zonder risico en bovendien kost het een kleine duizend euro als we met alle toeters en bellen de kazerne uitrijden. Bovendien staat de eenheid die onderweg is niet paraat voor als er écht iets mis is.”

Het is de brandweer al langer een doorn in het oog dat meer dan de helft van de tijd wordt besteed aan valse alarmeringen. „Boetes opleggen blijkt effect te hebben. Natuurlijk spelen ook andere factoren een rol in de afname. We rijden bij een automatische melding niet meer direct uit naar kantoorpanden en winkels, maar er wordt eerst gebeld naar het adres waar de alarmering vandaan komt.”