Nieuws/Binnenland
87256
Binnenland

Eis: tien jaar cel voor jarenlange incest

Archiefbeeld

Archiefbeeld

ROERMOND - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Roermond tien jaar gevangenisstraf geëist tegen een 52-jarige man uit Herkenbosch. André H. zou zijn dochter jarenlang hebben misbruikt en verkracht. Ook zou hij een zestienjarig meisje hebben misbruikt.

Archiefbeeld

Archiefbeeld

De incest met zijn dochter begon volgens het OM in 2000, toen het kind veertien jaar oud was. De verkrachtingen eindigden volgens justitie in 2014. In 2011 kreeg het slachtoffer een kind, volgens het OM van haar vader. Maar ook daarna zouden de verkrachtingen gewoon zijn doorgegaan.

H. ontkende eerder de vader van het in 2011 geboren kind te zijn. Hij wees zijn broer aan als mogelijke vader, maar DNA-onderzoek wees uit dat H. wel degelijk de vader is.

De dochter, die inmiddels op een geheim adres woont, deed in 2014 aangifte. Ze zou sinds 2000 gedwongen zijn tot seks met haar vader en met dieren, verklaarde ze. Hij sloeg haar naar eigen zeggen vaak. Ze was bang, durfde geen nee te zeggen. ,,Als ik niet wilde, sloeg hij en dwong hij me, en achteraf kreeg ik opnieuw slaag'', verklaarde ze bij de politie. Voor ze haar kind kreeg, had ze twee abortussen doorstaan.

H. ontkende voor de rechtbank alle aantijgingen. Wel gaf hij toe vanaf de 21e verjaardag van zijn dochter seks met haar te hebben gehad, op vrijwillige basis. Hij verzekerde geen geweld te hebben gebruikt.

De verdediging vroeg om vrijspraak. De advocaat van H. sprak van een valse en onbetrouwbare aangifte. Voor haar 21e was er volgens de verdediging geen sprake van seks tussen vader en dochter.

H. trouwde in 2006 met de toen achttienjarige vrouw bij wie hij een kind verwekte toen ze zestien was. In die tijd woonde zij met haar moeder bij hem. Het OM acht ook bij de inmiddels ex-vrouw misbruik bewezen. De verdediging spreekt echter van vrijwilligheid. Niet strafbaar, aldus zijn advocaat.

De uitspraak is op 7 april.