872619
Binnenland

Aanbod Buma om dwarse PvdA’ers te passeren

CDA biedt uitweg langs dissidenten

Minister Schippers (Volksgezondheid) krijgt een nieuwe mogelijkheid om de drie dissidente PvdA-senatoren te passeren voor haar nieuwe wet over het beperken van de vrije artsenkeuze. Het CDA is bereid een afgezwakte variant te steunen, zei fractievoorzitter Buma gisteren.

Het CDA heeft 11 zetels in de senaat, ruim voldoende om de dissidenten uit te schakelen.

Ook in het verkiezingsprogramma van de christendemocraten staat dat verzekeraars rekeningen van zorgverleners zouden moeten kunnen weigeren. Dat wil de partij wel doen door de artsenkeuze te behouden. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door patiënten die kiezen voor een zorgverlener zonder contract, de mogelijkheid te bieden om tussentijds over te stappen van een naturapolis naar een restitutiepolis. Die laatste polis vergoedt alle zorg.

In de brief die premier Rutte donderdag schreef over de oplossing van de kerstcrisis, werd de mogelijkheid van tussentijds overstappen nadrukkelijk genoemd, maar dan wanneer de verzekeraar zijn klanten niet goed informeert. Omdat zorgverzekeraars de plicht hebben genoeg zorg in te kopen, zouden Schippers en het CDA elkaar hier kunnen vinden.

De hulp van het CDA is echter niet gratis. Lees hier over de hoge prijs die het kabinet ervoor moet betalen