Nieuws/Binnenland
872766266
Binnenland

Circa 20.000 betogers tegen coronabeleid lopen mars in Den Haag

DEN HAAG - Ongeveer 20.000 tot 25.000 mensen hebben zondagmiddag in Den Haag meegelopen in de mars tegen het coronabeleid. De protesttocht, die begon en eindigde op het Malieveld, verliep vrijwel zonder problemen, meldt de politie, die geen aanhoudingen heeft verricht. „Wel probeerde een kleine groep betogers zich af te splitsen, maar dat hebben we weten te voorkomen”, zei een politiewoordvoerster. Wat ze precies van plan waren, is niet duidelijk. De organisatie van de mars tegen de coronamaatregelen van het kabinet houdt het aantal deelnemers op het dubbele: circa 50.000.

De mars voerde onder meer langs de Hofvijver, over Plein 1813 en door de Javastraat. Vele tientallen agenten, zowel lopend als in busjes, begeleidden de tocht. De sfeer was gemoedelijk. Wel was er af en toe zwaar vuurwerk te horen. Veel mensen hadden borden, spandoeken of vlaggen bij zich met daarop teksten tegen het coronabeleid of tegen het kabinet-Rutte. Ook werden er leuzen gescandeerd als ’Liefde, vrijheid, geen dictatuur’. Op spandoeken stonden teksten als ’Wij zijn de leugens zat’ en ’Laat je niet bedisselen door het Schwabsurdisme’. Op lantaarnpalen en prullenbakken langs de route zijn honderden stickers geplakt met de teksten ’media = virus’ en ’covid-vaccin = vergif’.

Na de tocht gingen de meeste deelnemers meteen huiswaarts. Ze liepen in grote groepen van het Malieveld naar het even verderop gelegen Centraal Station. De betoging was georganiseerd door Samen voor Nederland, een samenwerkingsverband van tientallen organisaties. Een van de initiatiefnemers is Michel Reijinga, die eerder demonstraties tegen het coronabeleid heeft georganiseerd.

Verslaggever Daniël van Dam was in Den Haag en deed verslag via Twitter.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop