Nieuws/Buitenland
872985103
Buitenland

Taliban nemen tiende provinciehoofdstad in een week over

KABUL - De Taliban hebben hoofdstad Ghazni in de gelijknamige provincie overgenomen, zegt een provinciaal parlementslid. Ghazni ligt 150 kilometer ten zuidwesten van de Afghaanse hoofdstad Kabul.

De Taliban zeiden zelf ook al dat ze Ghazni hadden ingenomen. Volgens hen is de hele stad onder controle, zijn er veel wapens in beslag genomen en veel soldaten gedood of gevangen genomen. In de stad wonen ongeveer 270.000 mensen.

Volgens het parlementslid wordt er in delen van de stad nog gevochten, maar heeft de Taliban de belangrijkste punten in handen.

De opmars van de jihadisten valt samen met het vertrek van de internationale soldaten die jarenlang gelegerd waren in Afghanistan. Eerst namen ze vooral plattelandsgebieden over, maar sinds vorige week zijn de Taliban een aanval op grote steden begonnen.

Maandag veroverden de rebellen al de hoofdstad Aibak in de noordelijke provincie Samangan. De opstandelingen naderen ook Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de noordelijke provincie Balkh, waar Nederlandse militairen voorheen actief waren. Kunduz, waar ook Nederlanders waren gelegerd, viel afgelopen weekend. Pul-e Khumri met bijna een kwart miljoen inwoners is strategisch gelegen langs de snelweg naar het noorden tussen Kabul en Mazar-e Sharif.

Ook andere grote steden als Lashkar Gah in Helmand en Kandahar in de gelijknamige provincie worden belegerd.

President Ashraf Ghani denkt dat een burgeroorlog in Afghanistan onvermijdelijk is. Hij wil in zee met milities en krijgsheren om de Taliban te stoppen. De Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad probeert in Qatar onderhandelaars van de Taliban ertoe te bewegen de wapens neer te leggen.

De fundamentalistische beweging beheerste in de jaren negentig een groot deel van het land. Dat regime kwam ten val toen de VS binnenvielen na de terreuraanslagen op Amerikaans grondgebied van 11 september 2001. De Taliban voerden de afgelopen twintig jaar een guerrillastrijd tegen troepen van de regering in Kabul en de internationale strijdkrachten die nu vertrekken uit Afghanistan.

Luister ook naar de nieuwe defensie en internationale veiligheidspodcast van De Telegraaf: Delta Tango. Met deze aflevering: is de Nederlandse missie in Afghanistan voor niks geweest?