Nieuws/Binnenland
872989
Binnenland

Ongepubliceerde gedichten Marten Toonder teruggevonden

Bijna tien jaar na het overlijden van Marten Toonder (1912-2005), geestelijk vader van Heer Bommel en Tom Poes, zijn in het archief van het Letterkundig Museum ongepubliceerde gedichten van Toonder ontdekt. Toonder publiceerde poëzie op naam van Querulijn Xaverius Markies de Canteclaer van Barneveldt

De ongepubliceerde gedichten zijn ontdekt door Dick de Boer en Klaas Driebergen. Zij verzamelden en documenteerden alle gedichten ooit door Marten Toonder geschreven. Gedurende deze zoektocht stuitten zij op originele manuscripten van Toonder. Naast een gedicht uit de jaren '30 over een dienstplichtig soldaat - mogelijk het eerste gedicht van Marten Toonder - zijn ook diverse manuscripten gevonden uit de jaren '50.

De Boer en Driebergen brengen deze ongepubliceerde gedichten samen in een 224 pagina's tellend boek: "Nu is de moen gevangen", inclusief de onvoltooid gebleven poëziefragmenten van de markies en andere verzen uit de Bommelsaga, en voorzien het geheel rijkelijk van toelichtingen, illustraties en achtergrondinformatie.

Klaas Driebergen is neerlandicus en een groot Bommelliefhebber en -kenner. Hij schreef eerder "Bommel en Bijbel, Bijbel en christendom in de verhalen van Marten Toonder" (2012) en was samensteller van het "Schrijversprentenboek Marten Toonder, Een dubbel denkraam" (2012).

Dick de Boer is natuurkundige en eveneens een groot Bommelliefhebber en -kenner. Hij werkte mee aan verschillende Toonderuitgaven en (met Loek Donders) aan "De tekentafel wiebelde een beetje - Toonders werk tot 1941".