Nieuws
873016
Nieuws

'Kwart minder faillissementen'

Het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen is dit jaar met bijna een kwart (24 procent) gedaald ten opzichte van 2013. Volgens voorlopige cijfers van Faillissementsdossier.nl gingen in 2014 bijna 9900 bedrijven (inclusief eenmanszaken en vennootschappen onder firma) en instellingen (stichtingen en verenigingen) over de kop.

Daarmee ligt het aantal faillissementen nog altijd fors boven het niveau van dat van voor de crisis. In 2008 registreerde de website 4000 faillissementen.

De daling van het aantal faillissementen dit jaar wordt toegeschreven aan de verbeterde economische omstandigheden en het toegenomen consumentenvertrouwen.

Vooral in de bouw gingen minder bedrijven op de fles. In deze sector waren het er dit jaar tot nu toe 1062, een daling van 34 procent. Er gingen vooral minder timmerbedrijven, elektriciens, schilders en andere gespecialiseerde bouwbedrijven failliet. De afgelopen jaren hadden juist deze specialisten het zwaar te verduren.

ICT is een andere sector die er gunstig uitspringt, met een daling van 33 procent tot 252 failliete bedrijven.

Op provinciaal niveau daalde in Zeeland het aantal bedrijven en instellingen dat op de fles ging het sterkst, met 40 procent tot 151. Zuid-Holland bleef koploper met 1858 faillissementen. Dat zijn er wel 20 procent minder dan in 2013.