Nieuws/Binnenland
873025
Binnenland

Thuis na weigeren taxi travestieten

Een taxichauffeur die twee extravagante travestieten weigerde mee te nemen in zijn auto, is tijdelijk geschorst door Amsterdamse taxicentrale TCA.

Twee als vrouw verklede mannen belden eind vorige maand een taxi, nadat ze een film hadden gekeken in het centrum van de hoofdstad. Toen het duo langs de kant van de weg stond te wachten op de bestelde wagen, reed de naderende chauffeur in kwestie gauw door toen hij zag dat het zogenoemde dragqueens betrof.

Volgens Jennifer Hopelezz en Gimme Moore (artiestennamen) was het incident geen uitzondering, de twee dienden daarop een klacht in bij het Meldpunt Discriminatie en TCA. Inmiddels heeft TCA excuses aangeboden en is de chauffeur verplicht een week naar huis gestuurd. „Ik heb wel medelijden met de man, want hij heeft vast vrouw en kinderen”, aldus Hopelezz. „Maar als je taxichauffeur wil zijn, moet je iedereen meenemen, of het nu een blinde met zijn geleidehond, een gehandicapte of een dragqueen betreft.”

Ook TCA-directeur Richard van der Veen stelt dat een week schorsing een zware straf is voor een taxichauffeur. „We onthouden hem een week van zijn inkomen. Maar ons standpunt is dat wij helemaal niemand op geen enkele wijze willen discrimineren, dit nemen we hoog op en daarom nemen we maatregelen.”