873259
Nieuws

Spyker failliet verklaard

Autofabrikant Spyker is failliet verklaard. De rechtbank heeft vandaag het faillissement uitgesproken, nadat een overbruggingskrediet het bedrijf niet op tijd bereikte.

Dat meldt het bedrijf zelf in een persbericht. Begin deze maand kreeg het bedrijf nog uitstel van betaling. Toen werd ook een curator bij Spyker aangesteld. Personeel klaagde over niet uitbetaald salaris.

Volgens nieuwssite 925.nl zou bewindvoerder Henk Pasman twee dagen geleden nog hebben aangeven dat er een potentiële investeerder voor een bedrag van €75 miljoen zou zijn. Nu is alsnog de stekker uit het bedrijf getrokken.

Topman Victor Muller zei in een verklaring dat de ambities die er waren toen Spyker 15 jaar geleden werd opgericht, nog niet verdwenen zijn. "In 2000 was ons doel om een sportwagenfabrikant op te zetten met een werelwijde distributie, en dat hebben we bereikt. Door de jaren heen hebben we een aantal uitdagende activiteiten opgezet. Die hebben hun sporen op het bedrijf nagelaten, wat heeft bijgedragen aan de neergang."

Saab

Een van die uitdagende activiteiten was de overname van het veel grotere Saab in 2010. Dat draaide op een fiasco uit. Begin deze maand schreef de Britse krant Financial Times dat de Indiase miljardair Anand Mahindra de overblijfselen van Saab overneemt.

Muller benadrukte vastbesloten te zijn zo snel mogelijk een doorstart te maken met Spyker.