Nieuws/Buitenland
873399650
Buitenland

Diploma voor Holocaust-overlevende na 80 jaar

Leon Schwarzbaum.

Leon Schwarzbaum.

BERLIJN - Holocaust-overlevende Leon Schwarzbaum heeft na tachtig jaar eindelijk zijn diploma van de middelbare school gekregen. De Nedersaksische cultuurminister Grant Hendrik Tonne en kerkenraadslid Kerstin Gäfgen-Track uit Hannover overhandigden hem volgens de krant Frankfurter Allgemeine dinsdag in Berlijn het bewijs dat hij indertijd is geslaagd.

Leon Schwarzbaum.

Leon Schwarzbaum.

De 98-jarige Schwarzbaum, geboren in Hamburg, deed in 1939 met goed gevolg eindexamen aan het joodse Fürstenberg-gymnasium in de Poolse stad Bedzin. Na de Duitse inval en bezetting deporteerden de nazi’s hem naar het concentratiekamp Auschwitz. De jonge gymnasiast raakte onder andere zijn diploma met de amper opgedroogde handtekeningen kwijt. Het origineel is nooit teruggevonden, maar de nu gemaakte replica is identiek.

Schwarzbaum vertelt al tientallen jaren op scholen en in bedrijven over zijn lotgevallen in de periode 1939-1945. Hij werd daarvoor onderscheiden met het Kruis van Verdienste van de Bondsrepubliek. Over zijn leven is in 2018 de film ’Der letzte Jolly Boy’ gemaakt. Na het zien daarvan vroeg een scholier in Hannover zich af waarom het oorlogsslachtoffer nog altijd geen getuigschrift van zijn oude gymnasium had gekregen en kwam het ministerie van Cultuur in actie.