Nieuws/Binnenland
873481
Binnenland

Zussen ’maffialiefje’ duiken onder

De twee zussen van de onlangs in Amstelveen vermoorde Luana Luz Xavier (34) zijn door de politie op een geheim adres ondergebracht.

Of er bedreigingen tegen Wabia en Luciara Xavier zijn binnengekomen, wil de politie niet zeggen. Het motief voor de liquidatie vorige week maandagavond, die voor de ogen van Luana’s kinderen plaatsvond, is nog steeds een mysterie.

Advocaat Mark Teurlings probeert al enkele dagen in contact te komen met de twee zussen. „Na vorige week donderdag is dat niet meer gelukt. Ik heb begrepen dat de politie ze elders heeft ondergebracht en dat zal ongetwijfeld met hun veiligheid te maken hebben. Ik begrijp dat volledig, maar het is wel merkwaardig want ik wil natuurlijk zeker weten of mijn cliënten het daarmee eens zijn. Ik wil straks niet verrast worden met de mededeling dat zij wel hebben geprobeerd om met mij in contact te komen maar dat het van de politie niet mocht”, aldus de raadsman.

Ook heeft de advocaat geen idee of de doodgeschoten Luana Xavier inmiddels al is begraven. „Ook daar wil de politie geen enkele mededeling over doen. Dit zal ongetwijfeld ook met alle genomen veiligheidsmaatregelen te maken hebben”, denkt Teurlings.

De politie gaat ervan uit dat de liquidatie op Beeckestijn in Amstelveen, waarbij vermoedelijk vier tot vijf daders betrokken waren, deel uitmaakt van de bloedige onderwereldoorlog in de hoofdstad waarbij in twee jaar tijd al zestien personen door vuurwapengeweld om kwamen. Zelfs onschuldigen, zoals Stefan Eggermont (30), werden daarbij gedood.

Wat exact de rol van Luana Xavier, die wel bij de politie bekend was, is geweest, blijft vooralsnog onduidelijk. De Braziliaanse onderneemster heeft lange tijd innige banden gehad met onderwereldkopstuk Najib H., die uit vrees voor zijn leven al enige tijd ondergedoken zit. Ook zou Luana Xavier bevriend zijn geweest met de vriendin van Gwenette Martha, de beruchte crimineel die op 22 mei dit jaar door tientallen kogels om het leven werd gebracht. Martha’s vriendin staat momenteel terecht op verdenking van onder meer witwassen van crimineel geld.