Nieuws/Buitenland
873533
Buitenland

'Cubanen knijpen zich in het vel'

De toenadering tussen de Verenigde Staten en Cuba pakt mogelijk positief uit voor Nederlandse ondernemingen. Dat stelde de Nederlandse ambassadeur op het eiland, Norbert Braakhuis, woensdag.

De diplomaat benadrukt dat de toenadering tussen de landen verder gaat „dan de uitwisseling en vrijlating van gevangenen”. Zo is het volgens Braakhuis de verwachting dat Amerikaanse bedrijven toegang krijgen tot de Cubaanse markt. „Dat leidt tot tal van andere heroverwegingen, zoals ten aanzien van vrij geldverkeer.”

Ook Nederlandse bedrijven zouden daarvan kunnen profiteren. Braakhuis: „Nederland behoort tot de zes grootste handelspartners van Cuba, en al deze veranderingen gaan ongetwijfeld positief doorwerken op onder meer het ondernemersklimaat.”

Volgens de ambassadeur is er op Cuba met veel emotie gereageerd op de toenadering tot de VS. „Het is zo een groot aantal ontwikkelingen tegelijk opeens, die voor gewone Cubanen nog mijlenver weg leken, dat Cubanen zich in het vel knijpen om er zeker van te zijn dat ze niet dromen.”