Nieuws/Binnenland
873538
Binnenland

Dicteegeheim: geen voorbereiding

Geen voorbereiding. Dat is het geheim van de winnaar van de 25e editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De 21-jarige Randy van Halen uit Dordrecht ging onvoorbereid de titanenstrijd aan en kwam, tot zijn eigen verbazing, met zeven fouten als winnaar uit de bus.

„Ik had na afloop wel het idee dat ik het goed had gedaan”, vertelt de student algemene cultuurwetenschappen. „Zeker ruim onder het gemiddelde aantal fouten. Maar dat ik het minst aantal fouten van iedereen had gemaakt, dat was echt een enorme verrassing.”

De afgelopen twee jaar ging een Vlaamse deelnemer met de hoogste eer aan de haal. Van Halen haalt met zijn winst de titel weer naar Nederland en is daar best trots op. „Dat maakt het extra leuk en bijzonder. Het is goed om te laten zien dat de Nederlanders er ook wat van kunnen.”

Als hij wat scherper was geweest, had de winnaar naar eigen zeggen nog hoger kunnen eindigen. Een aantal fouten noemt hij zelf 'gewoon heel dom'. „Van die woorden waarvan je echt wel weet hoe je ze schrijft, maar daar dan pas later aan denkt. Zo schreef ik zee-egels met een trema op de e in plaats van met een koppelteken.” Het dictee bevatte nog wel meer valkuilen in die categorie. „Het draaide erg om spaties, koppeltekens, trema's en hoofdletters.”

Een woord waarvan hij meteen al wist dat het hem een punt zou kosten, was brougham. „Van dat woord had echt nog nooit iemand gehoord en iedereen had het fout. Maar nu vergeet ik het de rest van mijn leven niet meer.”