Nieuws/Binnenland
873551
Binnenland

Vreedzaam Gronings protest tegen gaswinning

Een paar honderd Groningers hebben woensdagavond in de binnenstad van Groningen vreedzaam gedemonstreerd tegen de gaswinning in de provincie. De demonstranten liepen rustig met fakkels van de Grote Markt via het stadscentrum naar het Groningse Provinciehuis en werden daar toegesproken door actiegroepen en gedeputeerde William Moorlag.

De Groningers willen dat de gaswinning minstens wordt teruggeschroefd naar 30 miljard kuub per jaar en dat minister Kamp meer doet om de veiligheid van de Groningers te waarborgen.

Tijdens de fakkeltocht riep de menigte leuzen als 'Kamp is een Ramp' en 'Gas terug!'. De Groningers voelen zich machteloos en radeloos. „Er wordt niet naar ons geluisterd”, zei een demonstrant. „De boosheid groeit. En geloof me, we zijn hier absoluut niet snel boos. Maar de maat is nu echt een keer vol.”

Gedeputeerde William Moorlag, die de menigte toesprak, zegt de boosheid van de Groningers te begrijpen. „Ze zijn machteloos en zo voel ik me ook. Minister Kamp moet met een nieuwe aanpak komen die vertrouwen wekt. Als hij dat niet doet, dan verdwijnt in Groningen het draagvlak voor de gaswinning.”

Ongeduld

De Groninger Bodem Beweging, initiatiefnemer van de actie, sprak van een geslaagd protest. „De opkomst was groot en we zijn blij dat de optocht rustig is verlopen”, aldus secretaris Dick Kleijer. „Het ongeduld onder de Groningers groeit. We beginnen ons steeds meer te verenigen in protest tegen de gaswinning. Dit is een duidelijk signaal naar de minister. Het kan zo niet langer.”

De Milieufederatie riep tot slot de demonstranten op om wederom in actie te komen op 16 januari, als de Tweede Kamer in Groningen praat over het gasbesluit van minister Kamp.

Bij de demonstratie was een tiental agenten aanwezig. Die hoefden op geen moment in actie te komen.