Nieuws/Buitenland
873553
Buitenland

Venezuela blij met 'moedige Obama'

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft woensdag zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama geprezen voor diens toenadering tot Cuba. Maduro noemde de vrijlating in de VS van drie Cubaanse spionnen „een moedig en noodzakelijk gebaar”.

De linkse populist Maduro is op bezoek in Argentinië. Hij sprak over de toenadering die zich woensdag tussen Cuba en de VS in gang heeft gezet. De presidenten van Cuba en de VS, Raúl Castro en Barack Obama, kondigden aan de diplomatieke betrekkingen na meer dan een halve eeuw te herstellen.

Venezuela is de belangrijkste steunpilaar geworden van het communistische regime van de gebroeders Castro, Fidel (88) en Raúl (83). Fidel greep in 1959 de macht in Havana en werd in 2011 opgevolgd door zijn broer Raúl. Raúl heeft economische hervormingen doorgevoerd, maar het land drijft op economische steun en vooral olie uit Venezuela. Venezuela zelf verkeert in een diepe economische en politieke crisis. Verlichting van Amerikaanse sancties en opheffing van het Amerikaanse handelsembargo zou voor Cuba een noodzaak zijn, als Venezuela het laat afweten.