Nieuws
873559
Nieuws

Fed houdt geduld ten aanzien van hogere rente

De Federal Reserve (Fed) houdt de rente in de Verenigde Staten ongewijzigd en bekijkt met geduld de noodzaak van een eventuele toekomstige verhoging. Dat maakte het Amerikaanse stelsel van centrale banken woensdag bekend.

De Fed handhaafde het belangrijkste rentetarief in de bandbreedte tussen 0 en 0,25 procent, die al sinds 2008 wordt gehanteerd. Het herstel van de Amerikaanse economie brengt het moment waarop de rente kan worden verhoogd, echter dichterbij. De centrale bankiers gaven aan dat het verdere herstel in dat verband geduldig kan worden afgewacht.

Daarmee stapte de Fed, zoals verwacht, af van de belofte dat de rente in ieder geval nog een aanzienlijke tijd op het huidige lage peil zal blijven. De nieuwe formulering is volgens de Fed wel in lijn met die belofte.

Yellen

Fed-president Janet Yellen gaf in een toelichting aan dat de renteverhoging niet bij de eerste paar beleidsvergaderingen van het nieuwe jaar moet worden verwacht. De timing blijft volgens haar onverminderd afhankelijk van de ontwikkeling van de economie.

Het Amerikaanse rentebeleid wordt afgestemd op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en het inflatiepeil. Daarmee wijkt de Fed af van de Europese Centrale Bank, die met zijn monetaire beleid alleen op een stabiele ontwikkeling van het prijsniveau mikt.

Prognoses

Uit nieuwe prognoses bleek dat de Fed optimistischer is geworden over de werkloosheid in de VS. Die zakt volgend jaar naar verwachting tot 5,25 procent, waar eerder 5,5 procent werd voorspeld. De inflatie blijft echter laag. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijzen van energie en voedingsmiddelen, komt naar schatting uit op 1,3 procent. Eerder werd nog op 1,75 procent gerekend.

De prognoses wezen verder op een langzamere stijging van de rente in 2015 dan eerder werd aangegeven. De rente staat volgens de schattingen van de beleidsmakers van de Fed eind volgend jaar op 1 tot 1,25 procent. Eerder kwam de verwachting uit op 1,25 tot 1,5 procent.