Nieuws
873575
Nieuws

Griekse premier krijgt te weinig stemmen

Premier Samaras van Griekenland heeft onvoldoende stemmen gekregen voor zijn presidentskandidaat.

De stemming was rond kwart over zeven nog in gang. Maar van de driehonderd parlementsleden hebben er al meer dan honderd geen steun aan Samaras gegeven voor de nieuwe presidentskandidaat Stavros Dimas. De steun kan in drie stemronden worden uitgesproken.

De vervroegde presidentsverkiezingen zijn uitgeschreven door Samaras, nadat het recente steunprogramma van de EU, de Europese Centrale Bank en het IMF (de trojka) moest worden verlengd.

Twee maanden tijd

De Griekse overheid voldeed niet aan de voorwaarden en heeft twee maanden de tijd om dat wel te doen, in ruil voor €1,8 miljard.

Beleggers vrezen nu dat de door premier Samaras voorgedragen Dimas er uiteindelijk niet in slaagt om twee derde van de driehonderd parlementariërs achter zich te krijgen.

De tweede stemronde is op 23 december, de derde op 29 december. Mochten alle drie de pogingen mislukken, volgen begin 2015 vervroegde verkiezingen.

Grote zorgen

Europese leiders zijn zeer bezorgd over uitkomsten van deze presidentsverkiezingen als die tot parlementsverkiezingen leiden. Daarin kunnen meer extremistische krachten een meerderheid krijgen.

Verwacht wordt dat zij met de trojka om tafel willen om de ingezette saneringen,beleidshervormingen in Griekenland en vooral de voorwaarden voor de financiële steun terug te draaien of af te zwakken. Die vrees geldt met name voor oppositiepartij Syriza. Griekenland wordt met miljardenleningen van Europa gesteund.