Nieuws/Binnenland
873581
Binnenland

'Risico dat circus volgend jaar weer begint'

De kans is groot dat het volgend jaar weer heel rommelig zal gaan met het sluiten van contracten voor de jeugdzorg. Dat zei voorzitter Leonard Geluk van de Transitiecommissie Stelselherziening Jeugdzorg (TSJ) woensdag tijdens de presentatie van zijn laatste rapport. „Als weer pas in april of mei duidelijk wordt hoeveel geld de gemeenten krijgen, kan het circus weer opnieuw beginnen.” Geluk zou het bijzonder vinden als het volgend jaar lukt om het anders te doen dan dit jaar.

De afgelopen maanden was het zeer onrustig op het gebied van de jeugdzorg, omdat gemeenten contracten moesten afsluiten met aanbieders van jeugdzorg. Zij deden dit onder grote tijdsdruk. Vanaf 1 januari zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg, in plaats van het Rijk. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft eerder al gezegd dat hij van plan is om in mei met duidelijkheid over de budgetten te komen.

De commissie verwacht ook dat de gemeenten en jeugdzorginstellingen voorlopig geen rust wordt gegund. Zij moeten namelijk nog werk dat in 2014 is blijven liggen in 2015 afmaken, er moeten nieuwe contracten voor 2016 worden gesloten én er moet worden vernieuwd in de jeugdzorg. Die vernieuwing en verbetering van de zorg voor kwetsbare kinderen en jongeren is waar het allemaal om is begonnen, maar het afgelopen jaar is daar nauwelijks iets van terechtgekomen, doordat het zo druk was met het rond krijgen van de contracten.