Nieuws/Buitenland
873586
Buitenland

Gevangenenruil tussen Cuba en VS

Cuba en de Verenigde Staten hebben woensdag gevangenen uitgeruild. Volgens CNN zijn de 65-jarige Amerikaan Alan Gross en een Amerikaanse medewerker van de geheime dienst vrijgelaten. Ook drie medewerkers van de Cubaanse geheime diensten zijn inmiddels terug in hun land.

Alan Gross kreeg vijftien jaar cel van de Cubaanse rechter, omdat hij verboden technologie zoals satelliettelefoons had geïmporteerd en probeerde een illegaal computernetwerk voor de Cubaanse Joden op te zetten. Hij is inmiddels aangekomen in de Verenigde Staten. Gross was in Cuba aan het werk als aannemer.

Wie de andere Amerikaanse vrijgelaten man is, is om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt. Hij zat al twintig jaar vast.

De Cubaanse president Raul Castro onthulde woensdag dat ook drie Cubanen terug zijn in zijn land. De Cubaanse gevangenen zaten sinds 2001 vast in de VS vanwege spionage. Gerardo Hernandez, Antonio Guerrero en Ramon Labaniño maakten deel uit van 'De Vijf', een beroemde spionagegroep.

Hernandez was de leider van het netwerk en werd in 1998 opgepakt in Miami, samen met negen andere leden. Vijf van hen werkten mee aan het proces en kregen lichte gevangenisstraffen. De vijf weigeraars, die de bijnaam 'Cuban Five' kregen, kregen veel zwaardere straffen. Zo hadden Hernandez en Guerrero levenslang, en kreeg Labaniño dertig jaar. De twee andere leden van het vijftal, René González en Fernando González, waren al vrijgekomen in respectievelijk 2011 en begin 2014.