Nieuws/Buitenland
873592
Buitenland

'IS-strijder executeerde 150 vrouwen'

Een strijder van Islamitische Staat (IS) zou de executie van 150 vrouwen op zijn geweten hebben. Hij zou de vrouwen hebben gedood omdat ze niet met een jihadist wilden trouwen. Dat heeft het Iraakse ministerie van Mensenrechten woensdag bekendgemaakt, aldus Arabische media.

Het gaat om de militant Abu Anas al-Libi, toevallig naamgenoot van een terrorist die in de VS wordt vastgehouden. De moordpartijen zouden de afgelopen weken hebben plaatsgevonden bij Fallujah in de provincie al-Anbar, waarvan een deel in handen is van IS. Enkele vermoorde vrouwen waren zwanger. De lichamen van de vrouwen werden in massagraven gestopt.

Woensdag werd bovendien nog een ander massagraf ontdekt, met daarin 230 vermoedelijke slachtoffers van de gruweldaden van de terreurgroep. In het oosten van Syrië, in de stad Deir al-Zor, lagen de lichamen van leden van een stam die zich had verzet tegen de overheersing van IS. Als de doden inderdaad allemaal leden van de Sheitaat-stam zijn, dan heeft IS al negenhonderd stamleden gedood, meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten.