Nieuws/Buitenland
873599580
Buitenland

Bijna miljoen Britten gevaccineerd tegen Covid-19

LONDEN - Bijna 950.000 mensen zijn deze maand in Groot-Brittannië voor de eerste keer ingeënt tegen het gevreesde coronavirus. De vaccinatie is een belangrijk onderdeel van het beleid om de dreiging van het virus afdoende te bedwingen. Londen is aan de slag gegaan met het peperdure vaccin van de Amerikaans-Duitse farmagigant Pfizer/BioNTech en gaat binnen een week ook inenten met een veel goedkoper vaccin van de Universiteit van Oxford en de farmareus AstraZeneca.

In het land van 68 miljoen inwoners zijn voor zover bekend nu 1850 patiënten in kritieke toestand door het virus in ziekenhuizen opgenomen en zijn 73.500 mensen volgens de officieel opgegeven doodsoorzaak aan het virus bezweken.

Een vaccin van Pfizer kost volgens Britse en Belgische media ruim 16 euro, maar het is onduidelijk wat regeringen of instellingen als de EU werkelijk betalen. Ze hebben vaak kolossale aanbetalingen gedaan die ze niet terug kunnen eisen, maar die dan wel kortingen opleveren. De economie krimpt ondertussen in Groot-Brittannië naar schatting 11 procent over het jaar 2020 en dat betekent, afgezien van desastreuze oorlogsjaren, het slechtste jaar in 300 jaar volgens Britse media.