Nieuws/Binnenland
873611
Binnenland

Rutte zwijgt om gesprekken een kans te geven

Premier Mark Rutte wilde woensdagmiddag niets zeggen over de politieke spanningen binnen de regeringscoalitie van VVD en PvdA over de verworpen zorgwet. Hij vindt het nu van belang om de gesprekken die daarover worden gevoerd „een kans te geven”, zei hij na een debat in de Tweede Kamer.

„De kans op het laten slagen van die gesprekken neemt enorm toe als ik me nu verder onthoud van commentaar”, voegde hij eraan toe. De minister-president had dinsdagavond laat al gezegd dat er snel een oplossing moet komen voor het probleem dat is ontstaan nadat een belangrijk zorgplan van VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid in de Eerste Kamer was verworpen.

Er komt voorlopig geen debat in de Tweede Kamer over de crisis. Emile Roemer van de SP vroeg hierom. „Met deze chaos kunnen we het kerstreces niet ingaan”, zei hij woensdag aan het eind van de middag. Maar hij kreeg onvoldoende steun. Een ruime meerderheid wil een brief van het kabinet eerst afwachten. Die komt voor donderdagochtend 10.00 uur.