Nieuws/Binnenland
873645
Binnenland

Veiligheid van Groningse gebouwen onder loep

Minister Henk Kamp gaat samen met de gemeente Groningen kijken of en hoe de veiligheid van belangrijke gebouwen in de stad Groningen verbeterd moet worden. Dat zei de Groningse burgemeester Ruud Vreeman woensdag na een gesprek met de minister.

De minister zegde toe dat hij wil bekijken welke maatregelen nodig zijn om een aantal gebouwen waar veel mensen komen, veiliger te krijgen. Het gaat dan om oude en nog nieuw te bouwen panden van ziekenhuizen, scholen, woningen en bijvoorbeeld het Groninger Forum. Half januari moet er een lijst zijn met vijf tot tien gebouwen, waarvan de constructie wordt onderzocht.

Door naar de constructie van oude en nieuwe gebouwen te kijken, moet duidelijk worden wat nodig is om vitale gebouwen in de stad veilig te krijgen en hoeveel geld daarmee gemoeid is”, zei Vreeman. De burgemeester vindt dat de NAM moet opdraaien voor eventuele meerkosten om de gebouwen bevingsbestendig en veilig te krijgen.

Vreeman sprak samen met bestuurders van het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool met de minister. „Het was een kritisch gesprek”, aldus Vreeman. „Ik denk dat hij nu wel inziet dat de bevingen de stad voor dilemma's stellen en dat hier grote bedragen mee gemoeid zijn.”

De burgemeester wil eigenlijk dat de minister de stad erkent als aardbevingsgemeente, maar daar krijgt hij Kamp vooralsnog niet in mee. „We zien deze afspraken wel als een verregaande samenwerking.”