Nieuws/Binnenland
873646
Binnenland

Nederland staat alleen met Turkije-standpunt

Nederland staat alleen in zijn wens om te korten op de Europese toetredingsgelden die naar Turkije gaan. Dat zei minister-president Mark Rutte woensdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de EU-top van donderdag en vrijdag.

„Zelfs Griekenland steunt het niet”, aldus de premier. Een gekwalificeerde meerderheid voor de wens is „ver weg”. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken diende een voorstel om Turkije te korten deze week in tijdens een bijeenkomst met zijn Europese collega's, maar bleek alleen te staan.

Turkije ontvangt jaarlijks ruim 600 miljoen euro toetredingssteun van Brussel. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat deze gelden worden gekort of bevroren. Ook de PvdA schaarde zich woensdag hierachter. Met de arrestatie van journalisten in Turkije dit weekeinde is voor deze partij de maat vol.

Het is tijd om „een signaal” af te geven, zei PvdA-Kamerlid Marit Maij. Zij wil dat er meer Europees geld gaat naar maatschappelijke organisaties in Turkije die zich inzetten voor zaken als democratisering en persvrijheid. Volgens Rutte gaat er al extra geld naar deze groepen.

Voor andere lidstaten weegt de rol die Turkije speelt in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS), zwaar bij hun beslissing, aldus Rutte. Maar een Turks lidmaatschap van de EU is „heel ver weg”. De EU begon in 2005 toetredingsgesprekken met de regering in Ankara.