Nieuws
873655
Nieuws

Regiedebuut Gijs Blom hit op internet

Escapade, de eerste film die acteur Gijs Blom als regisseur heeft gemaakt, is een hit op internet.

Het project, dat de 17-jarige filmster voor een appel en een ei draaide, is binnen vijf dagen meer dan 30.000 keer bekeken. Het tienerdrama werd donderdagavond gelanceerd en is gratis te zien.

Escapade vertelt over twee jongens die vanwege een benauwde thuissituatie besluiten weg te lopen. De 17-jarige Blom, bekend van films als Jongens en Pijnstillers, heeft het project geïnitieerd en geschreven samen met goede vrienden Robin Boissevain (die onder meer in Spijt! speelde), Jesse van der Pluijm en Nino de Ponti. Boissevain speelt naast Blom ook de andere hoofdrol. Bijrollen zijn er voor Daniel Boissevain en Marloes van den Heuvel.

Het project, dat in twee maanden is ontwikkeld en twintig minuten duurt, kwam voort uit een profielwerkstuk van Blom en de Ponti, waarin zij de vraag probeerde te beantwoorden of een film veel geld moet kosten om succesvol te zijn. De vier kregen een crew en apparatuur van het online medianetwerk Mediakraft en van FilmFabriek, een YouTube-kanaal over films dat zich richt op jongeren en jongvolwassenen.

"YouTube is eigenlijk één grote speeltuin waar iedereen kan doen en proberen wat hij maar wil", legt Blom uit. "Het leek ons de perfecte omgeving voor ons experiment. Als het op niets uitloopt, zal niemand ons dat verwijten. En als het filmpje wel aanslaat, kunnen een hoop mensen er misschien plezier aan beleven." Mediakraft ondersteunt in Nederland zo'n 200 jonge filmmakers op YouTube.