Nieuws/Binnenland
873660
Binnenland

Ook warmste jaar voor Europa

Niet alleen ons land maar heel Europa beleeft dit jaar het warmste jaar sinds eeuwen. De gemiddelde Europese temperatuur over 2014 lijkt uit te komen op 10,5 graden. Dat is het warmst sinds het jaar 1500, meldt het KNMI woensdag. Het vorige record, uit 2007, ligt 0,3 graden lager.

In de top tien van warmste jaren in Europa zijn er nu negen van het jaar 2000 of later. Enige uitzondering vormt 1989, dat op de zesde plaats staat.

Vorige week maakte het weerinstituut al bekend dat 2014 in Nederland het warmste jaar wordt in drie eeuwen. In De Bilt komt het jaargemiddelde uit op circa 11,5 graden tegen 10,1 graden normaal.

Een groot aantal Europese landen heeft dit jaar een warmterecord te pakken. Het gaat om België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, IJsland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Servië, Slowakije, Slovenië, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en waarschijnlijk Zweden.

De opwarming is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van broeikasgassen in de atmosfeer, aldus het KNMI. Die komen vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen.

Volgens berekeningen van het KNMI en Britse en Australische universiteiten is de kans op een gemiddelde jaartemperatuur voor Europa zoals in 2014 flink toegenomen. De kans hierop was dik honderd jaar geleden heel klein, minder dan 1 op 10.000. Nu is dat 1 op de 10 jaar geworden.