Nieuws/Binnenland
873661
Binnenland

Amsterdam hindert 'liquidatiebetrokkenen'

Politie, justitie en de gemeente Amsterdam gaan in de strijd tegen de recente liquidatiegolf actief daders en verdachten hinderen. Behalve het opsporen en vervolgen van de betrokkenen hoopt de gemeente op die manier ook het excessieve geweld van de straten te houden en onschuldige slachtoffers te voorkomen. Dat meldde burgemeester Eberhard van der Laan woensdag aan de gemeenteraad na overleg met het Openbaar Ministerie en de politie.

Politie en justitie hebben meerdere verdachten en opdrachtgevers op de korrel. Naar hen lopen strafrechtelijke onderzoeken. Ook vinden regelmatig controles plaats op locaties waarvan bekend is dat de kopstukken daar vaak opduiken. Personen in de omgeving van de mogelijke opdrachtgevers, uitvoerders en slachtoffers worden benaderd en doorgelicht. Daarbij richt de aanpak zich ook op terugvorderen van bijvoorbeeld onterecht ontvangen uitkeringen en het intrekken van horecavergunningen.

De intensieve aanpak richt zich ook onder meer op cafés en andere ondernemingen waar de verdachten vaak samenkomen. Zij krijgen vanaf nu bijvoorbeeld regelmatig de belastingdienst en arbeidsinspectie op bezoek. In de onderwereldoorlog die in de stad woedt, wordt volgens de burgemeester vaak gebruikgemaakt van specifieke zware automatische wapens en pantserdoorborende militaire munitie. De verkoop en opslag daarvan wordt bemoeilijkt. „Zo worden de betrokkenen actief tegengehouden en verstoord, zodat Amsterdam een onveilige haven wordt voor leden van de rivaliserende groepen, hun kopstukken, facilitators, geweldmakelaars en criminele investeerders.”