Nieuws/Binnenland
873669
Binnenland

Groter gebied afgezet in Roermond

Het gebied waar asbest is neergekomen door de grote brand in de jachthaven van Roermond is groter dan werd gedacht. Er is meer asbest gevonden, vertelde een woordvoerder van de veiligheidsregio over de ontdekking woensdag bij daglicht. Het gebied in het centrum van Roermond dat is afgezet, is uitgebreid. Winkels blijven woensdag de hele dag dicht, aldus de woordvoerder.

Er moet nog steeds een plan van aanpak worden gemaakt en de veiligheidsregio gelooft niet dat het opruimen van de asbest woensdag kan worden afgerond. „Het is een behoorlijk groot gebied”, aldus de woordvoerder.

De burgemeester en de veiligheidsregio hopen de inwoners en ondernemers woensdagmiddag meer duidelijkheid te kunnen bieden.

De NS houden er rekening mee dat door het schoonmaakwerk de hele dat geen treinen kunnen stoppen het station in Roermond, dat ook in het getroffen gebied ligt. Er rijden bussen die arriveren op en vertrekken vanaf het Wilhelminaplein in Roermond.

Noodverordening

Dinsdagavond kwam er veel asbest vrij na een brand in twee botenloodsen. Tientallen jachten bij jachthaven Het Steel gingen in vlammen op. Niemand raakte gewond. Burgemeester Peter Cammaert heeft een noodverordening afgekondigd. Dat betekent dat iedereen de aanwijzingen van de hulpdiensten moet opvolgen. De kans dat de schoonmaak van het gebied woensdag wordt afgerond, is klein.

Bewoners in het besmette gebied moeten verder ramen en deuren gesloten houden. De brandweer dacht eerst dat de gevaarlijke stof over een gebied van 500 meter was neergedwarreld, maar dat gebied blijkt veel groter te zijn.

Opgesloten

Het centrum van de stad is afgesloten. De brandweer zegt dat het station en belangrijke wegen rond het centrum dicht zijn, omdat hulpdiensten de kankerverwekkende stof moeten opruimen. Op veel plaatsen mogen mensen niet naar buiten en daardoor zitten ze opgesloten in hun huis. Als ze toch uit huis willen, moeten ze via speciale ontsmettingspunten het gebied verlaten.

Winkels en scholen dicht

De winkels in het afgezette gebied blijven tot in elk geval zaterdagmorgendicht. Ondernemers zijn verbolgen; dat kost ze veel omzet zo vlak voor de kersdagen.

Twee basisscholen blijven gesloten, omdat ze nagenoeg onbereikbaar zijn. Verkeer dat door de stad wil, wordt tegengehouden. De treinen rijden wel, maar stoppen niet op het station van Roermond. De brandweer spuit op uitvalswegen uit het centrum auto's af, die de stad verlaten. De auto's worden aangehouden en vervolgens afgespoten.