Nieuws/Binnenland
873673
Binnenland

Wrakstukken en bezittingen MH17 geborgen

Op de rampplek van vlucht MH17 in Oekraïne hebben Nederlandse experts dinsdag wrakstukken en persoonlijke bezittingen opgehaald. De wrakstukken zijn woensdag aangekomen in Charkov. Dat meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag.

De wrakstukken worden opgeslagen in Charkov en komen vooralsnog niet naar Nederland. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft ze momenteel niet nodig voor het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. De wrakstukken blijven daar wel voor beschikbaar.

De wrakstukken die zijn aangemerkt als belangrijk voor het onderzoek zijn vorige week aangekomen op luchtmachtbasis Gilze-Rijen. Vier konvooien met in totaal zestien vrachtwagens brachten de stukken vanuit Oekraïne naar Nederland.

Dinsdag werden de wrakstukken met hulp van de lokale bevolking in de dorpen Grabovo en Rozsypne op vrachtauto’s geladen. In totaal gaat het om 200 kubieke meter. De lokale bevolking droeg dinsdag ook persoonlijke bezittingen die zijn gevonden op de rampplek over. Die spullen worden ook naar Charkov gebracht en uiteindelijk naar Nederland. Wanneer dit gebeurt is nog niet bekend.