Nieuws/Buitenland
873679
Buitenland

EU-sancties gericht tegen Krim in de maak

De Europese Unie bereidt nieuwe sancties voor, die zijn gericht tegen investeringen in de Krim. Het doel is om het zakendoen door Russische bedrijven daar te bemoeilijken en te beperken, zo is woensdag in Brussel vernomen van EU-ambtenaren. Het verbod op investeringen in de Krim zal vooral de olie- en gaswinning daar treffen.

Bovendien worden maatregelen getroffen die het toerisme in de regio treffen. Zo wordt het Europese cruiseschepen verboden om aan te meren in havens op de Krim. De steden rond de Zwarte Zee zijn een zeer populaire bestemming.

De unie nam strafmaatregelen tegen Rusland wegens zijn bemoeienis met buurland Oekraïne en de illegale annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. Zo heeft zij onder meer een zwarte lijst opgesteld met personen en bedrijven waarvan tegoeden in de EU werden bevroren en die de EU niet in mogen.

Ook geldt een exportverbod voor de levering van hoogwaardige technologie voor de winning van olie via onder meer diepzeeboringen en de levering van producten zoals nachtkijkers en kogelvrije vesten. Het exportverbod wordt uitgebreid naar de transport-, telecom-, en energiesector.

De schriftelijke goedkeuringsprocedure loopt tot donderdag 12.00 uur. Dan moeten alle EU-landen hebben ingestemd met de nieuwe sancties. Dat is op tijd voor de Europese top die donderdagmiddag begint in Brussel, waar gesproken wordt over de situatie aan de oostgrens van Europa. Vrijdag worden de nieuwe sancties dan gepubliceerd en worden ze van kracht.