Nieuws/Binnenland
873682
Binnenland

Tevredenheid met uitspraak opvang migranten

Amnesty International en VluchtelingenWerk verwelkomen de uitspraak van de rechter dat migranten zonder papieren 'sobere opvang' moeten krijgen. De voorzieningenrechter van de Centrale Raad van Beroep (CRB) bepaalde woensdag dat uitgeprocedeerde asielzoekers uit Amsterdam de komende maanden recht hebben op nachtopvang, een douche, ontbijt en een avondmaaltijd.

Volgens VluchtelingenWerk betekent het dat dakloze migranten in andere plaatsen dan Amsterdam nu ook aanspraak kunnen maken op de opvang. VluchtelingenWerk vindt wel dat er voor sommige kwetsbare mensen ook dagopvang moet komen.

Amnesty International roept Nederland op zo snel mogelijk naar de uitspraak te handelen. „De regering moet een einde maken aan mensenrechtenschendingen in Nederland”, twittert de mensenrechtenorganisatie.

Overigens had Amsterdam zelf al opvang geregeld. „De bad-, bed- en broodvoorziening voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam is sinds maandag geopend. Dus ik denk dat het Amsterdamse stadsbestuur bestempeld mag worden als juridische voorloper”, zei burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam woensdag tijdens de gemeenteraadsvergadering. „Er wordt overigens nog maar matig gebruik van gemaakt.”