Nieuws/Binnenland
873686
Binnenland

VOLVO OCEAN RACE

Team Brunel evalueert in feeststemming

In een feeststemming wordt door Team Brunel de tweede etappe van de Volvo Ocean Race geëvalueerd. Het team van schipper Bouwe Bekking leidt het klassement.

Laurent Pagès staart verlekkert naar een tafel gevuld met vele schalen vers eten. Hij kan niet kiezen. De Franse zeiler krabt over zijn gladgeschoren kin. Heel even reikt hij naar een schaal met stukken gebakken kip. Toch niet. Weer voelt hij aan zijn kin. Hij aarzelt.

Schalen

Laurent scant kort de overige schalen, waarna hij de verleiding van de bruin gebakken portie kip niet meer kan weerstaan. “Hier was ik aan toe,” zegt de sympathieke Fransman met een grote grijns op zijn gezicht. “Een bourgondiër als ik wordt niet echt blij als hij meer dan twintig dagen lang gevriesdroogde maaltijden moet eten.”

Borden

Met de borden op schoot verzamelt het team zich in een kring rond Bouwe Bekking. Tijdens deze zogenaamde sailors meeting wordt de afgelopen etappe geëvalueerd. Terwijl de mannen languit liggend in de Fatboy zitzakken gretig hun eten opeten, begint Bouwe zijn betoog. “Ik ben zo trots op het feit, dat jullie nooit de moed opgegeven hebben. Toen we gisteren onze eerste plek kwijtraakten aan Dongfeng Race Team, was het heel makkelijk geweest om de koppen te laten hangen en misschien zelfs het podium te verspillen. Jullie bleven gefocust en pakten ze terug, met een etappewinst als gevolg.”

Geen stress

“We hebben veel geleerd en we varen nu een stuk sneller dan tijdens de eerste etappe. Een ander belangrijk punt is dat er geen stress aan boord was. Dat was zo mooi om te zien. Het is van cruciaal belang dat we dit vast houden. Probeer te leren van elkaar. Geef elkaar rugdekking voor de gevallen dat er per ongeluk wel zaken mis gaan. Gedurende de afgelopen leg heb ik zelf ook wel eens een call gegeven voor een verkeerde zeilwissel.''

Verkeerd

,,Ik denk dat we allemaal wel iets verkeerd gedaan hebben. Maar dat is niet erg. We deden immers meer dingen goed, dan fout. Hier leer je van. Nooit werden we boos op elkaar of onderstonden er spanningen. Fouten maken overkomt iedereen. De kinnen bleven altijd omhoog staan en er werd continu gevochten voor de felbegeerde toppositie. Ook werd er tijdens deze etappe veel actiever getrimd dan tijdens de eerste leg. Het wisselen van het wacht roulatiesysteem heeft daaraan bijgedragen.”

Schuim

Bouwe pauzeert en roert rustig door het schuim van zijn vers gezette cappuccino. “Er kunnen altijd dingen beter,” vervolgt hij. “Ik weet dat er onderling verschillende meningen als het op het trimmen van de zeilen aankomt. Tevens moeten we ons niet teveel focussen op de koers van een tegenstander. Probeer zeker niet dezelfde koers te gaan varen, want je weet nooit welke wind zij hebben. En ’s nachts kan je ook niet zien welk zeil ze voeren. Laten we gewoon altijd ons eigen plan uitvoeren en vergeet soms de competitie. Er is maar één doel en dat is zo snel mogelijk naar de finish zeilen.”