Nieuws/Binnenland
873696
Binnenland

Omstreden The Interview te zien in Nederland

e film The Interview, die de woede heeft gewekt van een groep hackers, is vanaf eind januari vooralsnog gewoon in Nederland te zien. De tegenstanders van de komedie, waarin twee journalisten het voor elkaar krijgen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te interviewen, dreigen met aanslagen op bioscopen en bezoekers tijdens de vertoning. Om die reden is de première in New York afgelast.

Universal Pictures brengt de omstreden film volgende maand in Nederland op de markt. Het bedrijf is niet van plan daar van af te zien.

Pathé, de grootste bioscoopketen in Nederland, laat weten de film te vertonen als Universal hem distribueert. ,,Wij mengen ons niet in politieke discussies. We laten het aan het publiek over of ze gaan kijken. Als de distributeur toch besluit de film niet aan te bieden, dan leggen we ons daar ook bij neer.''

The Interview is vanaf 29 januari in Nederland te zien. Dat gaat niet gepaard met een grootse première.

In de komedie, met hoofdrollen voor Seth Rogen en James Franco, wordt door de CIA een complot beraamd om Kim Jong-un te vermoorden. Eind november vielen hackers de systemen van filmbedrijf Sony aan en begonnen met lekken van informatie over het bedrijf. Er werd gesuggereerd dat de aanval uit Noord-Koreaanse hoek zou komen. Dinsdag dreigde dezelfde hackersgroep met aanslagen op theaters waar The Interview wordt vertoond en bezoekers die de film zien.