Nieuws/Binnenland
873697
Binnenland

Retourtje Noordzee

Al twee eeuwen steken mensen per veerboot de Noordzee over om van Nederland naar Groot-Brittannië (en vice versa) te reizen. In de tentoonstelling 'Retourtje Noordzee', te zien in het Maritiem Museum, maken we een tijdreis van de eerste stoomveerboot tot aan de laatste ferry.

Op de eerste stoomveerboot, de Batavier, pasten in 1827 ruim honderd mensen. Handelaren, prinsen en vorsten gingen samen aan boord. Na het reizen per zeilschip was dit een enorme verbetering. Mensen wisten precies hoe laat ze op hun bestemming aan zouden komen en konden afspraken plannen.

De overtocht werd steeds populairder en toegankelijk voor iedereen. In 1960 reden we met de caravan achter de Opel Kadett niet alleen naar het Franse platteland, maar gingen we ook richting Groot-Brittannië.

Tegenwoordig is de Noordzee het knooppunt Kleinpolderplein onder de wereldzeeën, ondanks de concurrentie met de Kanaaltunnel en goedkope vliegreizen. In 200 jaar tijd hebben tientallen miljoenen mensen per veerboot de Noordzee overgestoken en zijn de ferry's varende parkeerplaatsen voor opleggers en trucks geworden.

Tijdens de pas geopende tentoonstelling in het Rotterdams Maritiem Museum reist u mee met passagiers uit vier verschillende tijdvakken: ingenieur Duncan Christie die op zakenreis is in 1840, operazangeres Alice Wennberg-Bürger op weg van een optreden in 1907, tiener Sandra op vakantie met jeugdliefde Wim in 1979 en Poolse vrachtwagenchauffeur Pavel Mucha op weg naar Leeds met een lading aluminium in 2014.

Meer info: maritiemmuseum.nl