Nieuws/Binnenland
873699
Binnenland

Delftse spoortunnel eind februari open

Na jaren van bouwwerkzaamheden gaan op zaterdag 28 februari de eerste passagierstreinen door de nieuwe Delftse spoortunnel rijden. Spoorbeheerder ProRail liet woensdag weten dat dit nog onder het voorbehoud is dat alle omstandigheden het toelaten. Ook kunnen reizigers, als alles goed gaat, die dag voor het eerst terecht op het nieuwe ondergrondse station.

Het voorbehoud heeft ermee te maken dat de week ervoor, van 22 tot en met 27 februari, nog druk aan het spoor wordt gewerkt. Het treinverkeer ligt dan stil tussen de stations Schiedam Centrum en Den Haag Centraal. Dit is nodig om de bestaande rails en toebehoren op de nieuwe verbinding aan te sluiten. Hoe voorspoedig dat gaat, hangt ook af van het weer.

De ruim 2 kilometer lange tunnel, die in april officieel en feestelijk wordt geopend, vervangt het tweebaanse treinviaduct dat dwars door de stad loopt. De bouw begon in 2009.

In februari worden in de tunnel twee sporen in gebruik genomen. Er is ruimte voor nog twee sporen. In de week dat er geen treinverkeer is zet de NS bussen in.

De bouw van tunnel en station maken deel uit van een groter project, waarbij onder meer ook woningen verrijzen. De totale kosten voor 'Spoorzone Delft' bedragen ongeveer 1 miljard euro.

Volgend jaar wordt een oogstjaar voor ProRail. In 2015 worden namelijk ook de vernieuwde stations van Den Haag Centraal en Arnhem officieel geopend.